Co warto wiedzieć o dodatkach w żywności?
Co warto wiedzieć o dodatkach w żywności?
autorem artykułu jest Beata Wojtaś
Półki sklepowe pełne są produktów, które zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Na opakowaniach widnieją ciągi znaczków i literek, które niewiele nam mówią. Nadal nie posiadamy fachowej wiedzy na temat szkodliwych dodatków, które poprawiają smak, wygląd i zapach produktów, a których powinniśmy się wystrzegać.
Dawniej do artykułów spożywczych można było dodawać środki, które poprawiały trwałość, kolor i inne cechy, bez kontrolowania czy mają jakikolwiek wpływ na zdrowie konsumentów. Obecnie wprowadzone są przepisy, które dopuszczają stosowanie tylko tych dodatków, które nie wykazują szkodliwego działania na ludzki organizm. Przepisy wymagają ujawnienia zawartości tych dodatków na opakowaniu. Konieczne jest podanie pełnej nazwy lub numeru kodowego E.
Wśród środków konserwujących, które są dopuszczone do użytku, znajdują się takie, których powinniśmy szczególnie unikać. Do najpopularniejszych należą:
Kwas benzoesowy i benzoesany oznaczone symbolem (E 210-213). Konserwanty stosowane są w bezalkoholowych napojach, gumach do żucia, lodach, niskokalorycznych dżemach, produktach do smarowania pieczywa. Mogą powodować reakcje alergiczne, podrażnienie żołądka i nadpobudliwość.
Amarant (E-123), barwnik, który dodawany jest do galaretek i ciast w proszku, płatków zbożowych., kasz, napojów, oraz przetworów z czarnej porzeczki.
Annato, biksyna, norbiksyna (E-160b). Barwnik stosowany w margarynach, płatkach śniadaniowych, nabiale, rybach wędzonych. Może powodować skłonności do bólów głowy.
Aspartam (E-951), preparat zastępujący cukier, składnik wielu gum do żucia , napoi bezalkoholowych, a także kawy rozpuszczalnej. Może powodować zmęczenie, nadpobudliwość oraz bóle głowy.
Bifenyl (E-230) – konserwant, Å›rodek grzybobójczy stosowany do odkażania niektórych owoców. Resztki pozostaÅ‚e po nim na skórce owoców powodujÄ… wymioty i nudnoÅ›ci, mogÄ… podrażnić nos i oczy.
Glutaminian sodu (E-6210622) – wzmacniacz smaku i zapachu. Dodawany jest do zup w proszku, sosów, makaronów, kotletów i sosów sojowych, ekstraktów sÅ‚odowych, aromatów z kurczaka, wieprzowiny i woÅ‚owiny, substytut soli o niskiej zawartoÅ›ci sodu. Może powodować bóle gÅ‚owy i bóle migrenowe, dolegliwoÅ›ci brzucha oraz zawroty gÅ‚owy.
Tartrazyna (E-102) – barwnik, który znajdziemy w oranżadzie, galaretkach, sztucznym miodzie, deserach w proszku oraz marynatach. Może wywoÅ‚ywać pokrzywkÄ™, skurcz oskrzeli u osób chorych na astmÄ™ i uczulonych na aspirynÄ™ , a także trudnoÅ›ci z koncentracjÄ….
Czerwień koszenilowa oznaczona symbolem (E-124) barwnik dodawany do budyniów, cukierków owocowych, ciast w proszku i galaretek, ryb wędzonych, polew deserowych oraz zup pomidorowych.
Azorubina (E-122) – barwnik stosowany w niektórych wyrobach cukierniczych, sosach i galaretkach w proszku. Może wzmagać astmÄ™ i nadpobudliwość.
Azotany i azotyny (E 249-252) – konserwanty i utrwalacze koloru dodawane do kieÅ‚bas, szynek, bekonów, przetworach miÄ™snych i marynowanych miÄ™sach. Może powodować mdÅ‚oÅ›ci, wymioty i zawroty gÅ‚owy.
BHA i BHT o symbolach (E 320-321) – przeciwutleniacz i konserwant stosowany w tÅ‚uszczach i olejach, margarynach, przetworach miÄ™snych, lodach, pÅ‚atkach Å›niadaniowych, produktach odtÅ‚uszczonych, rybach i piwie. Może wywoÅ‚ywać senność ból gÅ‚owy, katar sienny i pokrzywkÄ™.
Disiarczyn potasu, sodu, dwutlenek siarki – (E 220-228) – konserwanty stosowane sÄ… do pieczywa, koncentratu pomidorowego, serów, konfitur, wiórek kokosowych, galaretek octu winnego, marynat i soków. Może wywoÅ‚ywać katar, astmÄ™, pokrzywkÄ™, a także atopowe zapalenie skóry.
Kupując artykuły spożywcze będziemy świadomi jaki wpływ na nasze zdrowie mają poszczególne dodatki. Warto więc się zastanowić czy nie ograniczyć spożywania niektórych produktów do minimum lub po prostu zaprzestać ich spożywania.
--
www.fabrykadiet.pl
zdrowa jakość życia
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Jest ryzyko...jest przyjemność?
Jak poprawić swoją pamięć?
W poszukiwaniu galanterii skórzanej
Pozwól jej za sobą uganiać!
Karoshi - śmierć z przepracowania